fbpx

От летището и обратно

Летището на Задар се намира на 11.5км от центъра на града. Има различни опции за превоз. Най-евтината е градска линия, която има 4 спирки – летище, пристанище, автогара и централният полуостров на Задар, където се намират повечето забележителности. Разписанието на тази практична линия се променя според сезона. Задължително проверете сайта на летището за актуалното разписание. Цената за еднопосочен билет е 6 лева (25 куни), като това включва и превоз на багаж. Времетраенето от летището до центъра на града е час до час и 15 минути. За сравнение, с кола се стига за 20-25 минути.

летището в Задар, Хърватия

Летището в Задар отвън. Макар и неголямо, през лятото обслужва доста полети и вътре понякога е доста оживено.

Летището в Задар отвътре

Летището в Задар отвътре

Такситата да достъпни по всяко време на деня, но при тях няма да получите видимост за крайната цена, която ще платите. За по-сигурно и удобно ви съветвам да използвате Uber, който функционира в Задар. Ето какви опции ми предложи приложението от летището до Музеят на илюзиите, който се намира в най-централната част на града (цените варират от около 20 лева (75 куни) за стандартен автомобил до 35 лева (125 куни) за ван за повече пътници):

Zadar Uber

Rent-a-car

Ако сте решили да пообиколите района или цяла Хърватия (поздравления, ако е така!), то тогава вероятно се интересувате от кола под наем по време на престоя си. Задар има стара история, но също така е и достъпен европейски град с развит туризъм, международно пристанище и достатъчно rent-a-car опции, от които да избирате. Rent-a-car офиси ще намерите на летището, автогарата и пристанището, както и в центъра на града. Офисите на летището са винаги готови за нови клиенти, а паркингът на летището е винаги пълен с коли, които чакат да ги наемете.

По-малките и economy автомобили струват около 100 лева на ден при наем от Задар, а по-големите, включително и SUV модели излизат по около 130 лева на ден. Локалните обикновено карат по-малки автомобили, които по-лесно да придвижват и паркират в града. 

Паркиране в Задар

Както много други средиземноморски градове, Задар не е най-приятното място за паркиране. Улиците в старата част на града са тесни. Старият град е пешеходна зона с платен паркинг, където трябва да изкарате късмет за да намерите свободно място за паркинг. Хубавото е, че няма ограничение за колко часа можете да ползвате паркинга. Един час паркинг в центъра струва 12 куни (3 лева). Паркирането в Задар не е сложно и скъпо, колкото в Дубровник, но може да ви докара малко нерви в някой горещ летен ден.

Заложете на квартира или хотел с осигурен паркинг, за да избегнете главоболията около намиране на заветното паркомясто. Движете се пеша в централните части на града.

Мост в Задар, Хърватия

Пешеходен мост, който свързва “новата” и “старата” част на Задар

Градски транспорт

Градският транспорт в Задар разполага с 11 автобусни линии, които се движат от 5:00 до 00:00 часа. Билетът струва 10 куни или 2.5 лева за едократно пътуване и 16 куни или 4 лева за две пътувания, всяко от които трае до 50 минути. Ако прекарвате повече време в града можете да си свалите приложението Smartica, през което да плащате услугата за градски транспорт. Повече информация за автобусите в Задар има и в официалния им сайт, който е преведен и на английски.

Градският транспорт в Задар е организиран добре и автобусите са нови, климатизирани и удобни.

Влакове и железопътен превоз

До Задар можете да стигнете и с влак. Градът разполага с ж.п. гара, но ж.п. превозът в Хърватия е на подобно ниво като това в България. Влаковете са чисти, поддържани и сравнително по-нови от тези в България, но са бавни и никой не ги предпочита като начин на придвижване в страната. Например, пътуването от Загреб до Задар трае поне 5.5 часа, а може да стигне и до 8.5 часа, ако изберете бавен или нощен влак. За сравнение, с кола или автобус бихте стигнали за 3-4 часа.

Ако все пак сте почитатели на този тип превоз, имейте предвид, че съществуват ж.п. линии до столицата Загреб, вторият по големина град Сплит, но не и до Дубровник, до който не е построена ж.п. линия.

Приятно придвижване в Задар! А ако все още се чудите дали Задар си заслужава – прочетете повече тук ; )