fbpx

От летището и обратно

Летището на Задар се намира на 11.5км от центъра на града. Има различни опции за превоз. Най-евтината е градска линия, която има 4 спирки – летище, пристанище, автогара и централният полуостров на Задар, където се намират повечето забележителности. Разписанието на тази практична линия се променя според сезона. Задължително проверете сайта на летището за актуалното разписание. Цената за еднопосочен билет през 2023 година е 9 лева (4.65 евро), като това включва и превоз на багаж. Времетраенето от летището до центъра на града е час до час и 15 минути. За сравнение, с кола се стига за 20-25 минути.

Разписание автобус Задар

Обърнете внимание, че това е разписанието до 30.06.2023

летището в Задар, Хърватия

Летището в Задар отвън. Макар и неголямо, през лятото обслужва доста полети и вътре понякога е доста оживено.

Летището в Задар отвътре

Летището в Задар отвътре

Такситата да достъпни по всяко време на деня, но при тях няма да получите видимост за крайната цена, която ще платите. За по-сигурно и удобно ви съветвам да използвате Uber, който функционира в Задар. Ето какви опции ми предложи приложението от летището до Музеят на илюзиите, който се намира в най-централната част на града (цените варират от около 20 лева за стандартен автомобил до 35 лева за ван за повече пътници):

Zadar Uber

Rent-a-car

Ако сте решили да пообиколите района или цяла Хърватия (поздравления, ако е така!), то тогава вероятно се интересувате от кола под наем по време на престоя си. Задар има стара история, но също така е и достъпен европейски град с развит туризъм, международно пристанище и достатъчно rent-a-car опции, от които да избирате. Rent-a-car офиси ще намерите на летището, автогарата и пристанището, както и в центъра на града. Офисите на летището са винаги готови за нови клиенти, а паркингът на летището е винаги пълен с коли, които чакат да ги наемете.

По-малките и economy автомобили струват около 100 лева на ден при наем от Задар, а по-големите, включително и SUV модели излизат по около 130 лева на ден. Локалните обикновено карат по-малки автомобили, които по-лесно да придвижват и паркират в града. 

Паркиране в Задар

Както много други средиземноморски градове, Задар не е най-приятното място за паркиране. Улиците в старата част на града са тесни. Старият град е пешеходна зона с платен паркинг, където трябва да изкарате късмет за да намерите свободно място за паркинг. Хубавото е, че няма ограничение за колко часа можете да ползвате паркинга. Един час паркинг в центъра струва 2 евро (4 лева). Паркирането в Задар не е сложно и скъпо, колкото в Дубровник, но може да ви докара малко нерви в някой горещ летен ден.

Заложете на квартира или хотел с осигурен паркинг, за да избегнете главоболията около намиране на заветното паркомясто. Движете се пеша в централните части на града.

Мост в Задар, Хърватия

Пешеходен мост, който свързва “новата” и “старата” част на Задар

Градски транспорт

Градският транспорт в Задар разполага с 11 автобусни линии, които се движат от 5:00 до 00:00 часа. Билетът струва 1.59 евро или 3 лева за едократно пътуване и 2.65 евро или малко над 5 лева за две пътувания. Ако прекарвате повече време в града можете да си свалите приложението Smartica, през което да плащате услугата за градски транспорт. Повече информация за автобусите в Задар има и в официалния им сайт, който е преведен и на английски.

Градският транспорт в Задар е организиран добре и автобусите са нови, климатизирани и удобни.

Влакове и железопътен превоз

До Задар можете да стигнете и с влак. Градът разполага с ж.п. гара, но ж.п. превозът в Хърватия е на подобно ниво като това в България. Влаковете са чисти, поддържани и сравнително по-нови от тези в България, но са бавни и никой не ги предпочита като начин на придвижване в страната. Например, пътуването от Загреб до Задар трае поне 5.5 часа, а може да стигне и до 8.5 часа, ако изберете бавен или нощен влак. За сравнение, с кола или автобус бихте стигнали за 3-4 часа.

Ако все пак сте почитатели на този тип превоз, имейте предвид, че съществуват ж.п. линии до столицата Загреб, вторият по големина град Сплит, но не и до Дубровник, до който не е построена ж.п. линия.

Приятно придвижване в Задар! А ако все още се чудите дали Задар си заслужава – прочетете повече тук ; )