fbpx

Декември 2021 донесе новината за две нови линии на нискотарифната авиокомпания Ryanair – до Братислава в Словакия и…. Задар в Хърватия! Не можете да си представите моето вълнение, когато прочетох тази вест в Капитал! Повече от десетилетие чакам някоя авиокомпания, нискотарифна или не, да свърже подобаващо и веднъж и завинаги София с Далмация. Най-сетне това ще е факт от края на март 2022, а дали ще е веднъж и завинаги или само временно явление – ще поживеем, ще видим. Засега полетите ще се осъществяват до есента на 2022, както много други маршрути на Ryanair и други авиокомпании – полетите до хърватските курорти траят от късна пролет до есента.

Новината за бърза и достъпна връзка между София и Задар ми дава и прекрасен повод да напиша серия от постове за област Далмация на български и предназначени за българи! Приятно четене!

Задар и Далмация с кола от София

Когато чуят за Хърватия, българите веднага се сещат за Дубровник, Загреб и Плитвичките езера. Останалите хърватски градове и курорти сякаш остават в периферията и една от причините за това е тяхната отдалеченост от София и България.

Задар е на 1000 километра от София и можете да стигнете най-бързо за 11+ часа (без почивки), ако карате по магистралата през Белград и Загреб, а после се спуснете на юг, докато не дойдете в Задар.

Другите два маршрута през Сърбия и Босна включват прилична магистрала само за кратки участъци и траят между 13 и 16 часа. Два пъти съм минавала оттам на връщане от Дубровник и на връщане от Сараево. Мога да потвърдя – освен, че траят цяла вечност, пътищата са криволичещи, наистина пълни със завои. Природните красоти в Босна не компенсират продължителността на пътешествието. Но вече има полет до Задар, който трае само час и половина!

Задар, Римски Форум

Усмивка в Задар : )

Да си дойдем на думата

Задар е типичен представител на област Далмация – красив морски град, със стара история, стар град с каменни тесни улички, прекрасни плажове и дори… сфинкс. Тук можете да съчетаете ходенете на море с разглеждането на исторически забележителности. Задар е известен със своите незабравими залези, за които Алфред Хичкок е казал през далечната 1964 година, че са най-красивите на света, по-красиви дори от тези във Флорида.

Летището в Задар

Летището в Задар

Задар може да обогати положително живота на пътуващите българи през 2022, включително на тези от нас, които пътуват с ограничен бюджет. Двата полета седмично са в сряда и неделя, което дава достатъчно време и флексибилност за разглеждане както на Задар, така и на няколко прекрасни града и природни забележителност в района (дори в рамките на седмица). Остров Паг, орнитоложкият резерват Вранско езеро, националните паркове Корнати и Крка, както и градовете Шибеник и Сплит са наистина близо и заслужават вашето внимание.

За финал

Заслужава ли си Задар? Определено да! Ето повече информация от мен как да се придвижвате в Задар на български.

Следете постовете ми на български през следващите седмици, а ако си служите с английски – вижте тези 11 забележителности, които да посетите в Задар. Ако пътувате с деца хвърлете поглед и на тези идеи.