fbpx

Ако не сте успели да посетите Задар досега, можете да го направите през 2023 година. От 2022 година София и Задар са свързани по въздушен път с директен полет на Ryanair, който трае само един час. За сравнение, пътуването с кола до Задар отнема около 14 часа.

Авиокомпания Ryanair подновява полетите от София до Задар от 1 юни (Деня на детето). Какъв по-чудесен повод да посетите Задар и да покажете тази част от света на децата си! Цените са наистина приемливи, а полетите през 2022 година бяха пълни.

Летището в Задар

Летището в Задар

Поздрав към слънцето

„Поздрав към слънцето“ и „Морския орган“ са две нетипични инсталации на красивата крайбрежна алея в Задар. Намират се една до друга и са станали задължителна спирка в Задар за всеки турист. „Поздрав към слънчето“ представлява диск от сини слънчеви плочи с диаметър 22 метра. Плочите поглъщат слънчевата светлина през деня и произвеждат светлинно шоу вечер. Ходенето по инсталацията е забавно и за децата, и за възрастните. „Поздрав към цлънчето“ вечер прилича на голям забавен дансинг, а най-приятното е, че има и музика, защото инсталацията „Морски орган“ всъщност е музикален инструмент, който трансформира шума от морето в музика. Съставен от 35 тръби, органът е най-интересен при много вълни и бурно време. Децата ще харесат двете инсталации и през деня, и вечер. Няма вход и такси за посещение.

Задар с деца

Анна се разхожда по инсталацията “Поздрав към слънцето”

Поздрав към слънцето, Задар

Анна и аз си почиваме върху “Поздрав към слънцето”

 

Римският форум и старият град

Духът и сърцето на Задар са в старата част на града. Ще разберете това, веднага щом се разходите дори за пет минути по тесните каменни улички на този красив далматински град. Добрата новина е, че разходата тук ще се хареса не само на вас, а и на децата ви. Старата част на Задар е пешеходна зона и е напълно безопасна и спокойна откъм трафик. Сградите са средно високи, достигат най-много до 4-5 етажа, но това е напълно достатъчно да хвърлят така необходимата сянка в топлите летни дни. Автентичните улици на стария град крият много забележителности, симпатични магазини, паркове, кафета, сладоледаджийници… изобщо приятни капанчета за родители и деца. Детските площадки не липсват, но се намират в близост до крайбрежната ивица. А Римският форум до църквата Св. Донат е любимо място за катерене на много деца.

Деца си играят при Римския форум в Задар

Деца правят гимнастика при Римския форум в Задар

Деца се катерят по Римския форум

Деца се катерят по Римския форум

Задар, Хърватия

Задар е пълен с исторически забележителности. Църквата Св. Донат и камбанарията към нея се намират точно до Римския форум

Временни детски изложби

Задар е домакин на много временни изложби през лятото, а тяхната таргет аудитория често са децата. През 2022 година в старата част на града гостуваха изложби с влечуги и паяци, както и експозиция с огромни фигури на динозаври. Входът миналата година беше EUR 10 за посетител. Повечето от тези изложби се разглеждат бързо. Тази с динозаврите си беше истински обир, предвид че нямаше кой знае колко експонати.

Музей на илюзиите

Музей на илюзиите е франчайз музей, който започва историята си именно от Хърватия. Основателите на първите такива музеи са от Загреб и Задар, а това са и първите два града в света, които могат да се похвалят с Музей на илюзиите. Особено подходящ през горещите летни дни, музеят в Задар се помещава в непосредствена близост до стария град и е място, където дори най-малките деца се забавляват искрено. Дъщерите ми са били в музеите в Загреб, Задар и София и винаги си прекарват чудесно. Първите си посещения направиха преди да навършат две години. Дори да сте посещавали някой от музеите досега, имайте предвид, че всеки от тях е направен по различен начин и представя различни експонати и преживявания. Този в Задар, например, е оборудван с въртящ се тунел, докато музеите в Загреб и София не могат да се похвалят с такова съоръжение.

През 2023 година възрастните плащат вход EUR 10, а децата от 5 до 15 години – EUR 7. Има и семеен билет за две деца и двама възрастни от EUR 28. Посещението вероятно ще ви отнеме час.

Музей на илюзиите в Задар

Входът на Музей на илюзиите в Задар

Тунел в Музей на илюзиите в Задар

Опитайте се да запазите баланс във въртящият се тунел ; )

Природа и плажове

Освен всичко изброено досега, Задар и районът са страхотна лятна дестинация с много красиви плажове. Запазете забележителностите в историческата част на града за късните следобеди и вечерите, а през деня плажувайте и се радвайте на слънчевото лято в Задар! Задар определено си заслужава, а тук прочете как да се движите в града. Приятен престой!

Залез, Задар

Задар е известен с красивите си залези… Снимка: Sonja Kich